על חשיבותה של מניעה
- davidadi72
- May 3, 2018
- 2 min read

אתמול הקשבתי להרצאה בנושא מקצועי (למי שלא יודע, אני מתמחה בנושא טיפול אינטגרטיבי במטופלים אונקולוגיים, בבי״ח מאיר). בתוך כל ההרצאה, שעסקה בנושאים מקצועיים לחלוטין - תרופות פורצות דרך המגייסות את המערכת החיסונית של עצמינו להילחם במחלה, תפס את אזני משפט אחד שאמרה פרופסור תמר פרץ מעין כרם, ועליו אני רוצה לדבר כאן:
״בסוף״, היא אמרה, ״אחד הדברים שמביאים הכי הרבה ריפוי, הוא קודם כל - מניעה״.
אז בואו נדבר על מניעה.
מי ששמע אותי מדברת, או קרא קצת כאן, יודע שאחד ממשפטי המפתח שאני אומרת הוא - חברים, התרחקנו מאיך שהקוף האדם שהוא אנחנו אמור לחיות. המרחק הזה, נקרא לו החיים המודרניים, בצירוף להארכת אורך החיים, גורם לשגשוגן של שורה של מחלות.
כשמבינים את זה, ורוצים לחשוב שניה איך בכל זאת להגיע לגיל מופלג בבריאות טובה ושמחת חיים, כדאי להתייחס לכמה מדדים: תזונה אורח חיים התייחסות לגוף ולנפש כיחידה אחת
על התזונה - דיברתי וחרשתי ואני מדברת כל הזמן - ההמלצה הגורפת שלי היא לחשוב כמו איש מערות - אכילה פשוטה, מזונות לא מעובדים, לחשוד ולנסות להמנע מכל מה שבא בשקית או קופסה.
באורח החיים - אנחנו בעלי חיים של יום - לקום בבוקר, לנוע הרבה, ללכת לישון מוקדם. לחיות חיים בעלי משמעות בעיניכם לעשות דברים שמקדמים את עצמכם ואחרים - תרומה ונתינה נותנים המון גם למקבל. הסתכלות רחבה על מחוללי מחלות שאנחנו מחוללים לעצמינו - זיהום, ייצור מטורף של פסולת בלתי מתכלה, השמדת החי והצומח על פני כל הפלנטה - כל אחד מאיתנו יכול לחשוב טיפטיפה איך ובמה הוא רוצה להשתמש כדי להקטין את הדברים האלה. גם קומפוסטר עוזר. גם קניית ירקות ופירות בתפזורת במקום בשקיות.
גופנפש - מחקרים רבים מראים לנו שאנשים בריאים יותר כשהם מוקפים במשפחה וחברים, לומדים כל הזמן דברים חדשים ומנסים לחיות בשמחה ככל האפשר. הסיסמא שלי פה היא מה שמודבק להורי על המקרר: ״מתי בפעם האחרונה עשית משהו בפעם הראשונה?״
וכמובן - השקיעו בגוף ובנפש בטיפולים חיצוניים כשמרגישים שיש צורך. כשנעזרים, מגלים פתאום הרבה פעמים שהשד הרבה פחות נורא ממה שהוא נראה כשאנחנו רק מדבררים אותו בלב לעצמינו :)
העובדה שהממסד הרפואי הרשמי מדבר על מניעה, אשר אנחנו המטפלים האינטגרטיביים הננו חלק משמעותי מקיומה והעברתה לציבור, משמחת אותי לאין שיעור. בחלומי, אני רואה למידה והפנמה של הערכים הקשורים במניעת מחלות בעזרת אורח חיים בריא, בכלל הציבור, בתוך כל קופות החולים ובתי החולים. זה קיים, יש הרבה מקום לשיפור.
ואחרון - היום שאלה אותי חברה - ״ובכל זאת, יש המון אנשים שמקיימים אורח חיים בריא להפליא, ועדיין חוטפים מחלות קשות.״ נכון, אמרתי. מהצד השני - ייתכן שיקבלו אותה באורח קל יותר, סביר שיש להם יכולת טובה יותר להתמודד עם המחלה עצמה ועם תופעות הלוואי שלה. אולי המערכת החיסונית שלהם חזקה יותר, המערכת הקרדיו וסקולרית שלהם חזקה יותר. כל אלה הם סייעני התמודדות. העובדה שהגוף שלנו כושל לפעמים איננה נתונה בספק. עדיין, שווה הרבה הרבה יותר לחיות בריא, ולהקטין את הסיכויים לכשל כזה. יאללה - חוזרים למערות? חג שמח ושתחזור כבר קצת קרירות לפני הקיץ הלוהט
*והתמונה מיוון פשוט כי זה מהמם הלבן כחול אדום הזה ועושה לי טוב - אמרנו שצריך לשמוח לא? עדי
Comments